"Rundskop" is Belgische film van 2011

De Belgische filmcritici hebben "Rundskop" verkozen tot beste Belgische film van 2011. Dat heeft de Unie van de Filmkritiek bekendgemaakt.

"Rundskop" brengt het verhaal van de jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille. Het is een misdaaddrama over boeren en gangsters tegen de achtergrond van de Belgische hormonenmaffia. Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval en Barbara Sarafian spelen de hoofdrollen.

De film kon internationaal al een hele reeks prijzen verzilveren en is de Belgische inzending voor de 84e editie van de Oscars.

De filmcritici hebben ook de vijf finalisten voor hun Grote Prijs bekendgemaakt. Die wordt op 7 januari 2012 verkozen. De kanshebbers zijn "A separation", "Drive", "The artist", "Winter's bone" en "Essential killing".

De Grote Prijs van de UFK wil de aandacht van het publiek vestigen op de film die het meest bijdraagt tot de verrijking van de filmkunst.