Belg verkiest de auto boven de trein

De Belg heeft gemiddeld weinig vertrouwen in het openbaar vervoer en verplaatst zich nog steeds het liefst met de eigen wagen. Het openbaar vervoer daalt in populariteit en krijgt het etiket van "twijfelachtig en risicovol", zo blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau BeXpertise bij 4.000 landgenoten.

Waar vorig jaar nog een op de vijf Belgen van plan was om de trein te nemen, overweegt momenteel maar een op de zes bevraagden dat om volgend jaar te doen. De populariteit van tram en bus is met 3,5 procent gedaald. De negatieve trend is het sterkst bij jongeren tussen de 20 en de 35.

Vooral het gebrek aan controle en het risico om niet op tijd of niet op de bestemming te geraken beïnvloedt de keuze voor de auto. "Het openbaar vervoer staat voor afhankelijkheid en twijfel", stelt het onderzoeksbureau. Uit het onderzoek blijkt ook dat 55 procent van de Belgen de wagen gebruikt voor het woon-werkverkeer.

Toch één positief punt. In vergelijking met 10 jaar geleden gebruiken we wel minder de wagen als uniek vervoersmiddel en verplaatsen we ons vaker met het openbaar vervoer, de fiets of de bromfiets.