Dodental op Filipijnen overschrijdt de 1.000

Het officiële dodental op de Filipijnen is gestegen tot 1.002 slachtoffers. Een veelvoud daarvan blijft nog altijd vermist. Vorige week vrijdag is de tropische storm Washi geraasd over enkele eilanden van de archipel.

De storm trok 's nachts over het zuidelijke eiland Mindanao en ging gepaard met zeer felle wind en bijzonder overvloedige regen. De rivieren traden in een razendsnel tempo uit hun oevers. Er ontstonden niet alleen hoge vloedgolven, maar ook aardverschuivingen.

De storm sloeg toe in het midden van de nacht en heeft allicht veel mensen verrast in hun slaap. Hun huizen zijn weggespoeld of de bewoners zaten geblokkeerd in hun woning. De overheid had de bevolking gewaarschuwd en het advies gegeven om de kuststreken te evacueren maar velen zijn toch thuis gebleven.

President Benigno Aquino (foto links) heeft gisteren de doortocht van de storm uitgeroepen tot een nationale ramp toen hij op bezoek was in de getroffen streek. Aquino beloofde de plaatselijke overheid ook dat hij "zijn best zal doen om een herhaling van deze tragedie te voorkomen". De president zal een onderzoek laten uitvoeren om te weten te komen waarom zoveel mensen zijn gestorven en waarom de mensen die wonen aan de oevers van de rivieren en dicht bij de kust - meestal illegalen, geen veiligere oorden hebben opgezocht.

"Ik aanvaard niet dat al het mogelijke is gedaan. Ik weet dat we meer hadden kunnen doen. We moeten onderzoeken wat er echt is gebeurd. Moest dit eindigen in een tragedie? We wisten dat er een storm op komst was. We hadden meer moeite moeten doen om de verwoesting te vermijden."

Inmiddels zijn de eerste doden door de tropische storm al begraven in Iligan en Cagayan de Oro.