EU maakt doodstraffen in de VS moeilijker

De Europese Unie heeft erg strenge restricties ingevoerd voor de export van verdovende middelen die in de Verenigde Staten worden gebruikt om de doodstraf uit te voeren. In de VS zelf worden die producten niet meer geproduceerd en veel staten kampen met een tekort.

Eind 2010 had de Britse regering de verkoop van de chemicaliën aan banden gelegd. Dat inspireerde de Europese Commissie om de strenge exportregels in te voeren voor alle 27 lidstaten van de Europese Unie. "Deze beslissing moet bijdragen aan de inspanningen van de EU om de doodstraf overal ter wereld te bestrijden", zegt Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU.

Aan de lijst worden acht middelen toegevoegd, waaronder natriumthiopental en pentobarbital, twee middelen waarmee de voorbije jaren executies werden uitgevoerd in de VS. Europese bedrijven die de stoffen nog willen exporteren, moeten zich ervan verzekeren dat ze niet voor "executies, martelingen of andere onmenselijke behandelingen" zullen worden gebruikt.

In de VS zelf worden natriumthiopental en pentobarbital niet meer geproduceerd. Recent stopte het laatste Amerikaanse bedrijf met de productie ervan omdat het niet winstgevend bleek. Naar verluidt werden er in enkele staten al executies uitgesteld door een tekort aan het product. Doordat de Britten de uitvoer naar de VS hadden verboden, vroeg president Barack Obama eerder dit jaar Duitsland om chemicaliën. Maar Duitsland weigerde. Door het algemene verbod van de EU wordt het nu nog moeilijker voor de VS om nog aan de dodelijke middelen te geraken.

In de 34 staten in de VS waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd, wordt dat zo goed als altijd met dodelijke injecties gedaan. In 2010 werd in Utah nog een terdoodveroordeelde omgebracht door het vuurpeloton, maar dat is een uitzondering. Dit jaar werden 43 executies uitgevoerd in de VS, 78 mensen werden tot de doodstraf veroordeeld. In 2000 waren er nog 85 executies. Bij de Amerikaanse bevolking neemt het protest tegen de doodstraf toe.