Gingrich tegen homo: "Stem jij maar op Obama"

Newt Gingrich, een van de favorieten om de Republikeinse kandidaat te worden bij de verkiezingen in de VS, heeft zich opnieuw de woede van de holebi's op de hals gehaald. "Stem jij maar op Obama", zei hij tegen een man die vroeg wat Gingrich voor holebi's zou doen.

Op 3 januari starten in Iowa de voorverkiezingen. In een reeks verkiezingen per staat moet de Republikeinse partij daarbij uitmaken wie hun kandidaat wordt. Gingrich ligt al weken op kop in de peilingen om het te mogen opnemen tegen president Barack Obama. Toch komen zijn concurrenten Mitt Romney en vooral Ron Paul in de laatste peilingen fel opzetten.

Op een campagnebijeenkomst in Iowa kreeg Gingrich een vraag van een man uit het publiek. "Ik vroeg hem wat hij zou doen voor de holebi's in de VS als hij verkozen zou worden tot president, hoe we hem zouden kunnen steunen. "Stem jij maar op Obama", was zijn antwoord", vertelt Scott Arnold. "Als hij president wordt, moet hij het algemene belang verdedigen. Maar blijkbaar heeft hij onze steun niet nodig. Dit is frustrerend."

Het is niet de eerste keer dat Gingrich zich de woede van de holebigemeenschap op de hals haalt. In mei goot iemand een zak glitters over Gingrich op een bijeenkomst van een organisatie die strijdt tegen het homohuwelijk (zie fragment hieronder). "Voel de regenboog", riep de activist. Gingrich heeft overigens een lesbische halfzus die onlangs zei dat ze er alles aan zal doen om Obama aan een tweede termijn als president te helpen.

Gingrich is ook niet de enige Republikeinse kandidaat met homo-onvriendelijke standpunten. Zo heeft Rick Perry, vooral bekend van zijn blunders, homoseksualiteit deze week "een zonde" genoemd. Een toeschouwer vroeg hem toen hoe hij zou reageren mocht zijn zoon of zijn dochter homoseksueel zijn. "Ik zou de zonde haten, maar niet de zondaar", antwoordde Perry.