Huizenmarkt in de VS klimt langzaam uit het dal

De Amerikaanse huizenmarkt kent een kleine heropleving dankzij de huurmarkt. Er worden meer appartementen gebouwd bedoeld om te verhuren. Het aantal bouwaanvragen voor nieuwe woning is ook gestegen. De beurzen reageerden positief op het bouwnieuws.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft nieuwe cijfers vrijgegeven over de bouwsector in het land. Vorige maand is de bouwactiviteit toegenomen met 9,3%. Op jaarbasis gaat het dan om 685.000 woningen, het hoogste peil sinds april 2010. Toen ging het ook goed met de huizenmarkt en de bouwsector, maar daarna is de huizenmarkt opnieuw in elkaar gestuikt omdat de subsidies voor de aankoop van een eerste woning afliepen.

Het hoge cijfer in november is te danken aan een scherpe toename bij de bouw van appartementen (+25%). Dat segment was vroeger niet erg stabiel, maar de laatste tijd is het de sterkhouder gebleken in de Amerikaanse bouwsector. De vraag naar appartementen is sterk gestegen omdat veel Amerikanen momenteel de voorkeur geven aan het huren van een appartement dan aan het kopen van een eigen huis.

Naast de bouw van appartementen zal de bouw van woningen in de nabije toekomst allicht ook stijgen. Afgelopen maand is het aantal afgeleverde bouwvergunningen voor nieuwe woningen gestegen met 5,7%. Dat is ook het hoogste peil sinds het voorjaar van 2010.

Beurzen zijn blij

De beurzen hebben positief gereageerd op de cijfers uit de Amerikaanse bouwsector. De Dow Jones-index eindigde gisteren 2,9% hoger op 12.103,58 punten. De S&P 500 steeg 3,0% tot 1.241,30 punten en technologiebeurs Nasdaq won 3,2% tot 2.603,73 punten.

"De cijfers van vastgoed in Amerika zijn belangrijk, want de huidige crisis is begonnen met een vastgoedcrisis in de VS. Als het daar dan beter gaat, zal het ook beter gaan met de rest van de economie", zegt economisch analist Pascal Paepen.