Irak vraagt Koerden om uitlevering vicepremier

Irak heeft de Koerdische autoriteiten in het noorden van het land gevraagd om vicepremier Tariq al-Hashemi uit te leveren. Tegen de vicepremier loopt sinds maandag een aanhoudingsbevel wegens terrorisme. Hashemi is de belangrijkste soennitische politicus van het land.

Hashemi (foto) vertoeft momenteel in het noorden van Irak. Die regio wordt gecontroleerd door de Koerden. De vicepresident wordt ervan beschuldigd dat hij tijdens de oorlog zijn bodyguards betaalde om te moorden. Maar Hashemi zelf noemt de aantijgingen "verzonnen". Het aanhoudingsbevel werd - niet toevallig - een dag na het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Irak uitgevaardigd.

Premier Nouri al-Maliki, een sjiiet, verklaarde op de Iraakse televisie dat alle soennitische ministers uit hun functie zouden ontheven worden als ze hun boycot tegen het bewind niet stopzetten. De soennitische ministers zijn lid van Iraqiyya. Die partij boycot het parlement uit protest tegen de volgens haar autoritaire manier waarop al-Maliki het land bestuurt, maar legde haar ministers na de demarche tegen Hashemi ook op om niet langer aan de ministerraden deel te nemen.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Iraakse politieke leiders al opgeroepen tot eenheid, om een heropflakkering van het godsdienstgeweld te vermijden. Al-Maliki zei op zijn beurt dat hij zijn hand uitstrekte naar alle politieke partijen maar sloot een meerderheidsregering in de toekomst niet uit, "als dat Irak op een positieve manier zou vooruithelpen". De Iraakse sjiieten en soennieten leven al jaar en dag op voet van oorlog.  De huidige Iraakse regering is er een van nationale eenheid en bestaat zowel uit sjiieten, soennieten als Koerden. De meerderheid van de Irakezen is sjiiet. In het westen van het land, in het grensgebied met Syrië, zijn de soennieten dan weer in de meerderheid.