Kepler ontdekt twee "dubbelgangers" van aarde

De NASA heeft met de Keplertelescoop twee exoplaneten ontdekt die ongeveer zo groot zijn als de aarde. Leven is er wellicht niet meer mogelijk, de twee planeten uit het zonnestelsel Lyra zouden te heet zijn. Maar de ontdekking is een succes voor de telescoop.

Het gaat om de twee kleinste en meest op de aarde gelijkende planeten die ooit zijn waargenomen buiten ons zonnestelsel. Ze bevinden zich op zo'n 1.000 lichtjaren van ons. Astronomen hebben de resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De "Kepler-20e" is 13 procent kleiner dan de aarde, de "Kepler-20f" is 3 procent groter. Ze draaien respectievelijk in 6 en in 19 dagen rond een ster in het zonnestelsel die opvallend goed lijkt op "onze" zon.

De 2 planeten konden worden waargenomen door de lichtverschillen telkens als ze voor hun ster passeren. Maar ze zitten allebei in een te dichte baan rond de ster, waardoor de temperatuur er zo hoog is dat leven wellicht niet mogelijk is. Maar de wetenschappers hebben vermoedens dat leven er ooit wél mogelijk was, omdat de 2 planeten vroeger minder dicht rond hun zon draaiden.

Twee weken geleden maakte de NASA al bekend dat er een planeet werd ontdekt die wel op een "leefbare" afstand van de ster circuleert, de "Kepler-22b" (foto in tekst). Maar die planeet is wellicht te gasrijk.

De ontdekking van de Kepler-20e en de Kepler-20f is van belang omdat nu bewezen is dat de ruimtetelescoop Kepler exoplaneten van die "kleine" omvang kan waarnemen. Wetenschappers hopen een planeet te ontdekken met de omvang van de aarde, een planeet die ook op "leefbare" afstand van zijn ster staat. Dan kan worden onderzocht of er leven mogelijk is op die planeet.