Mauro krijgt een studievisum in Nederland

In Nederland heeft Mauro, een jongen van Angolese afkomst, een studievisum van een jaar gekregen. Dat maakte een woordvoerder bekend. De situatie van de asielzoeker deed veel stof opwaaien in Nederland.

Mauro kwam tien jaar geleden in Nederlands Limburg terecht en groeide op bij een pleeggezin. Nu hij meerderjarig is geworden, moet hij volgens de wet terug. De regering wou geen uitzondering maken. Voor haar meerderheid is de coalitie van liberalen en christendemocraten afhankelijk van de partij van Geert Wilders, en die wil een strenge immigratiepolitiek. De christendemocratische CDA zat erg verveeld met de kwestie. Volgens een peiling wil meer dan de helft van de Nederlanders dat Mauro blijft.

Nu krijgt Mauro een studievisum tot september 2012. Dat heeft minister van Immigratie Gerd Leers (CDA) beslist. Het visum kan nog worden verlengd. Normaal gezien moet een asielzoeker een studievisum aanvragen in zijn land van herkomst. Dat Mauro dat in Nederland mag doen, maakte deel uit van het compromis in de Nederlandse regering.