Meer dan 600.000 euro voor Oscar "Citizen Kane"

De enige Oscar die Orson Welles in 1942 won voor het scenario van zijn magnum opus "Citizen Kane" is in Californië geveild voor 655.432 euro.

"Citizen Kane" wordt beschouwd als een van de klassiekers uit de filmgeschiedenis. Toch kon Orson Welles maar een van de negen Oscarnominaties voor de film verzilveren.

Orson Welles heeft altijd volgehouden dat hij het Oscarbeeldje verloren had, maar na zijn dood in 1985 dook het weer op. Er werd een jarenlange juridische strijd over het beeldje gevoerd door de erfgenamen van Welles en cameraman Gary Graver. Graver zei dat hij het gouden beeld had gekregen als betaling voor zijn diensten. Uiteindelijk ging het beeldje naar de erven van Welles.

De anonieme eigenaar bood het beeld in 2007 al eens te koop aan, maar toen  werd de vraagprijs niet gehaald. Nu is het geveild voor meer dan 650.000 euro.

De veiling van een Oscar is een vrij uniek gebeuren. De laureaten van de belangrijkste filmprijzen in de VS moeten sinds 1950 een overeenkomst ondertekenen die de verkoop van het beeldje verbiedt. In 1999 betaalde Michael Jackson meer dan 1 miljoen euro voor een Oscarbeeldje van David O. Selznick, die in 1939 de Oscar voor beste producent won voor de film "Gone with the wind".