Nederlandse astronaut op weg naar ISS

Vanop de basis Baikonoer in Kazachstan is vanmiddag opnieuw een Sojoezraket gelanceerd. De drie astronauten aan boord, onder hen ook de Nederlander André Kuipers, zijn op weg naar het ruimtestation ISS waar ze gedurende vijf maanden wetenschappelijke experimenten zullen uitvoeren.

De missie kreeg de naam PromISSie mee. Voor Kuipers, een 56-jarige arts die in in 2002 en 2009 reserve was voor Frank De Winne, is het zijn tweede ruimtemissie. In 2004 verbleef hij al eens een week in het internationaal ruimtestation. Nu zal de missie vijf maanden duren. Een maand minder dan gebruikelijk, maar dat komt doordat de lancering een maand vertraging opliep.

Zoals de traditie het wil voerden de drie astronauten vandaag voor hun vertrek ook enkele ruimtevaartrituelen uit. Zo urineerden ze na aankomst bij het lanceerplatform tegen het linkerachterwiel van de bus, net zoals de eerste kosmonaut Yuri Gagarin dat deed in 1961. Het plasje zou geluk brengen.

Vrijdag komt de raket aan in het ISS. Tijdens de vijf maanden durende missie zal Kuipers onder meer instaan voor de correcte afwikkeling van de aankomst van een Europese onbemande vrachtcabine.