Onduidelijkheid over situatie in het onderwijs

Het is onduidelijk hoeveel leerkrachten in het basis- en secundair onderwijs morgen zullen staken. Dat zeggen de verschillende onderwijskoepels en -vakbonden. Het Departement Onderwijs benadrukt dat scholen waar leerlingen verwacht worden, verplicht zijn om opvang te organiseren.

"Bepaalde scholen zullen allicht helemaal dichtgaan morgen", zegt Hugo Deckers van de socialistische onderwijsbond. Hij roept de ouders op om zelf de school te contacteren, zodat men zeker is of er opvang georganiseerd wordt. Al is dat in feite de plicht van de school als er gestaakt wordt, aldus de vakbondsman. Ook het Departement Onderwijs van de Vlaamse regering benadrukt dat scholen verplicht zijn om opvang te organiseren.

Maar zeker niet alle leerkrachten zullen staken. Bovendien zal in de secundaire scholen de staking minder gevoeld worden, aangezien het bijna kerstvakantie is en de examens vaak al achter de rug zijn. Voor veel leerkrachten staan er wel deliberaties en oudercontacten op de agenda.

Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen heeft alvast laten weten dat bij hen de hinder beperkt zal zijn. "Geen enkele leerling blijft bij ons in de kou staan", zegt directeur Frank Noten. 1 op de 3 basisscholen van het Stedelijk Onderwijs zal gesloten zijn. De secundaire scholen en de scholen van het buitengewoon onderwijs zullen gewoon open zijn.