Radio 1 en 2 volgend jaar ook in buitenland

De VRT zal volgend jaar zijn internationale rol versterken. Vanaf 1 januari 2012 wordt het volledige aanbod van Radio 1 en Radio 2 via satelliet uitgezonden. Tegelijk komt er een nieuw aanbod voor de buitenlanders in Vlaanderen.

Tot nu toe bood de VRT een beperkte eigen programmering aan voor Vlamingen in het buitenland via RVi en RV op satelliet. Vanaf volgend jaar zijn Radio 1 en Radio 2 volledig te beluisteren via satelliet.

Daarnaast streamt de VRT al al zijn radionetten via het internet. Gebruikers ontdekken dat aanbod ook in toenemende mate: ongeveer een vijfde van de luisteraars via streaming bevindt zich in het buitenland.

Tegelijk maakt de VRT bekend dat de uitzendingen via de middengolf zullen worden stopgezet vanaf 1 januari. Drie jaar geleden werden de uitzendingen via drie middengolffrequenties al stopgezet, nu geldt hetzelfde ook voor de laatste AM-frequentie (927 kHz, waarop binnen een straal van 150 kilometer van Brussel Radio Vlaanderen Info te horen was).

Ook op het internet en televisie bedient de VRT trouwens Vlamingen in het buitenland. De VRT-sites deredactie.be (nieuws), sporza.be (sport) en cobra.be (cultuur) bieden niet alleen tekst, maar ook beeld- en geluidsfragmenten. Daarnaast is BVN de publieke satellietzender voor Nederlandstaligen in het buitenland. Een derde van het aanbod bestaat uit VRT-programma's.

Aanbod voor buitenlanders in Vlaanderen

De VRT werkt ook volop aan een nieuw aanbod voor de buitenlanders in Vlaanderen. Momenteel is er voor hen al een online-aanbod op de subsites van deredactie.be in het Engels (Flandersnews.be), het Frans (Flandreinfo.be) en het Duits (Flanderninfo.be).