Terminaal zieken en armen dienen als drugkoerier

Drugkartels zetten steeds vaker terminaal zieken in om drugs te smokkelen. De afgelopen weken heeft de federale gerechtelijke politie op de luchthaven van Zaventem al 4 mensen die terminaal zijn, betrapt met drugs. Er is de laatste weken in totaal al 135 kilo zuivere cocaïne gevonden bij drugkoeriers.
archieffoto van cocaïnevangst

Met het eindejaar in zicht stijgt traditioneel het aantal drugstransporten. De federale gerechtelijke politie op de luchthaven van Zaventem heeft een nieuw type van drugskoerier ontdekt: de terminaal zieke koerier. Concreet heeft de politie mensen opgepakt die in een terminale fase van kanker zaten, een hartpatiënt en een zwaar zieke aidspatiënt. In ruil voor het drugtransport krijgen ze enkele duizenden euro's, genoeg om hun begrafenis te betalen. De drugkartels hopen erop dat deze personen niet snel gecontroleerd zullen worden, vermoedt de politie.

De laatste weken heeft de politie op Zaventem al 135 kilo zuivere cocaïne teruggevonden bij passagiers. Meestal kwamen de drugkoeriers van de Dominicaanse Republiek. Van daaruit proberen vooral Colombiaanse drugkartels hun waren naar Europa te smokkelen.

Terminaal zieken inzetten is de laatste nieuwe werkwijze van de drugkartels. De onderzoeksrechters vellen geen eenduidige vonnis over de drugkoeriers. Sommigen laten de koeriers vrij omdat ze "slachtoffers zijn van het systeem". Anderen sluiten ze op in de gevangenis, eventueel met verzorging als ze te ziek zijn om zomaar in een cel te zitten. 

Opsluiten of niet, blijkt geen evidente keuze. De vraag is of de terminaal zieken hun proces wel zullen halen en het dus zinvol is om hen op te sluiten. Anderzijds kan hun vrijlating een verkeerd signaal sturen naar de drugsbaronnen.

Andere recent gebruikte werkwijzes zijn het inzetten van arme mensen, die hebben niets te verliezen bij een drugstransport en hopen door te smokkelen een beter bestaan voor zichzelf en hun familie te kunnen opbouwen. Recent is ook een drugsbende in Nederland opgerold die kinderen en baby's gebruikte om drugs te verschepen. De drugs werden in de pampers van de kinderen verstopt.