Vakbonden delen rouwbandjes uit bij VMMa

Bij de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) is actie gevoerd tegen het ontslag van 19 werknemers. VMMa is het moederbedrijf van onder andere VTM en 2BE.

Aan de hoofdingang werden zwarte rouwbandjes uitgedeeld aan het binnenrijdende personeel. "We stellen vast dat het sociaal overleg niet is verlopen volgens de regels", aldus de vakbonden. "De vakbonden zijn niet op de hoogte gebracht zoals de ontslagprocedure het voorschrijft. Naar de toekomst toe eisen we strikte regels voor zo'n overleg", aldus secretaris Paul Buekenhout van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK.

In het pamflet dat de vakbonden uitdelen staat dat het sociaal overleg slechts twee functies kon redden en dat er geen billijke vergoeding kon worden geregeld voor de getroffen personeelsleden, zoals dat het geval was bij de vorige herstructurering in 2008. Als teken van protest roepen de vakbonden op om vandaag een zwarte band te dragen.

De 19 ontslagen vallen binnen verschillende afdelingen van het bedrijf. De journalisten van VTM blijven echter buiten schot. VMMa wil zich met de herstructurering wapenen voor de concurrentiestrijd met andere commerciële mediabedrijven.

"Faire en billijke vergoeding", zegt directie

De directie van de VMMa vindt dat er "een faire en billijke vergoeding" is voorgesteld aan de medewerkers die het bedrijf moeten verlaten. Daarnaast wordt outplacement aangeboden. Dat laat ze weten in een communiqué.

Bij de digitale media verdwijnen acht functies, bij on air en design vijf, bij styling vier en bij events twee. Mogelijk kunnen sommige mensen elders in de organisatie terecht, zegt de directie.