Vande Lanotte wil optreden tegen valse kortingen

Vicepremier en minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat zijn controlediensten nagaan of kortingen tijdens de koopjes ook correct gebeuren. Vlak voor de koopjesperiode blijken sommige winkels de prijzen van hun producten te verhogen. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop van de folders tijdens de zomerkoopjes.

Test-Aankoop wilde weten of de prijzen tijdens de koopjesperiode effectief lager liggen dan voor de koopjes en vergeleek folders in mei, juni en juli van dit jaar.

Goed nieuws uit de kledingbranche want negen op de tien kleding-, schoenen- en lederwarenwinkels houden zich aan de wet en geven dus een effectieve korting. Dat hoeft niet te verbazen, want heel wat winkels, zeker ketens, werken met internationale prijsetiketten.

Het zijn vooral elektronicazaken en meubelwinkels die sjoemelen met de prijzen. Uit de prijsvergelijking van de folders bleek de referentieprijs tijdens de koopjes vaak hoger te liggen dan de oorspronkelijke prijs. "Bijvoorbeeld een winkelketen die een televisietoestel aanbiedt voor 259,99 euro. Een maand later, tijdens de koopjesperiode, moest de consument nog altijd 259,99 euro betalen. Maar op de affiche en in de folders kreeg het wel de titel "nooit geziene solden" en bleek de referentieprijs 299,99 euro te zijn. Dat was een pure leugen", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

Sperperiode afschaffen?

De consumentenorganisatie pleit ervoor om de koopjesperiode en de bijhorende sperperiode af te schaffen. De sperperiode geldt alleen voor kleding-, schoenen- en lederwarenwinkels. Elektronicazaken en meubelwinkels hoeven er geen rekening mee te houden.

Mode Unie, een vakorganisatie van zelfstandige modewinkeliers, vindt dit een "eigenaardige conclusie" van Test-Aankoop. In de kledingbranche wordt de sperperiode gerespecteerd en zijn er eerlijke koopjes, argumenteert de organisatie. Voor de twee branches (elektronica en meubelen) die wel in de fout gaan, geldt geen sperperiode en kan iedere winkelier individueel kiezen wanneer er prijskortingen zijn, waardoor er zo goed als geen controle is.