"Meer ernstige sociale onrust is onvermijdelijk"

De vakbonden zijn bijzonder ontevreden na hun gesprekken met de bevoegde ministers van Werk en Pensioenen over de pensioenhervorming. De vakbonden houden een stakingsdag in de openbare sector en waarschuwen dat er nog acties zullen volgen.
Een immitatie-Van Quickenborne geselt "stokoude" vakbondsmilitanten.

"Meer sociale onrust, ook in de privésector, wordt onvermijdelijk", klinkt het bij de socialistische vakbond. De drie grote bonden in ons land hebben al een algemene stakingsdag aangekondigd voor maandag 30 januari, maar mogelijk zijn er daarvoor nog andere acties, stakingen of betogingen.

"De regering stelt ons voor voldongen feiten", zegt Erwin De Deyn van de socialistische bediendenvakbond. "Het is stilaan onvermijdelijk dat er ernstige sociale onrust komt, niet alleen meer in de openbare sector, en mogelijk zal het niet meer tot 30 januari duren."

Bij de christelijke vakbond ACV wordt nog een slag om de arm gehouden als het gaat over verdere acties. "Wij gaan dat nog evalueren, maar we verwachten een heel sterk signaal van de regering", zegt Luc Hamelinck van ACV (foto). Ook daar leeft er veel onvrede over de pensioenhervorming. "De teksten rammelen langs alle kanten. De kritiek van de Raad van State is terecht", haalt hij aan. "Mensen langer laten werken kan, maar nu moeten we langer werken voor minder pensioen."

Niet overal bij de openbare sector wordt vandaag gestaakt of is de stakingsbereidheid groot. "Maar wij beschouwen de actie wel als heel geslaagd. We hebben de staking op heel korte tijd moeten opzetten", zegt Hamelinck. Hij neemt afstand van de militanten die deze morgen in Brussel blokkades hadden opgeworpen. "We hadden afgesproken dat we de mensen niet onnodig gingen plagen", zegt Hamelinck.

Dovemansgesprekken?

Een delegatie van de vakbonden is vanmorgen gaan praten met de ministers van Werk en Pensioenen. Aan de reacties van beide partijen te horen achteraf, zijn de standpunten niet echt dichter bij elkaar komen te staan.

De eerste stop in de voormiddag was bij minister van Werk Monica De Coninck (SP.A, foto links). De bonden hebben haar gevraagd om de bepalingen over brugpensioen en tijdskrediet voorlopig niet te publiceren in het Belgisch Staatsblad. Maar daar wil de regering niet op ingaan. "Ik heb niets beloofd", zei De Coninck na het onderhoud met de vakbonden. "Ik begrijp dat een aantal zaken moeilijk liggen, maar het regeerakkoord moet worden uitgevoerd."

De vakbonden trokken door Brussel naar het kabinet van minister van Pensioenen Van Quickenborne. Die straat was afgesloten, betogers hebben hun woede dan op het gebouw van Electrabel gericht.

Van Quickenborne is kop van Jut bij de bonden. "De plannen worden gesteund door de hele regering, inclusief premier Elio Di Rupo (PS)", zei Van Quickenborne deze morgen nog op de Franstalige radio.

Van Quickenborne verdedigde ook de snelheid waarmee de hervormingen worden doorgevoerd. "Andere landen hebben gelijkaardige hervormingen al uitgevoerd. Het is voorzien in het regeerakkoord en als we de teksten deze week niet goedkeuren in het parlement, verliezen we een jaar." Ook hij benadrukt dat wel hij in januari wil "herbeginnen" met een "goed" sociaal overleg.

"Dat is het paard voor de kar spannen. Het is gebruikelijk om éérst te overleggen", zegt Eddy Van Lancker van de socialistische vakbond ABVV. Hij ziet geen reden om de geplande nationale staking op 30 januari niet te laten doorgaan. "De bonden moeten hun rol spelen, wij de onze", reageert De Coninck daarop. Ze beklemtoonde wel dat ze bereid is om mee te werken aan het sociaal overleg.

Momenteel zijn de bonden in gesprek met premier Elio Di Rupo (PS) en de top van de regering.