"Treinverkeer morgenochtend weer normaal"

Het treinverkeer zou vanaf morgenochtend weer normaal moeten verlopen, al vallen kleine vertragingen niet uit te sluiten. Dat meldt een woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Het openbaar vervoer lag vandaag helemaal lam als gevolg van de staking in de openbare sector tegen de pensioenhervorming die de regering wil doorvoeren.

Om 22 uur gisteravond ging de staking bij de NMBS officeel van start, al was het treinverkeer in de uren daarvoor al sterk afgenomen. Vanmorgen is geen enkele trein uitgereden, meldde Frédéric Petit  van spoorwegbeheerder Infrabel. Die situatie bleef de hele dag duren.

Vanavond liet Petit weten dat het treinverkeer vanaf morgenochtend 5 uur weer normaal zou moeten verlopen. Infrabel vraagt  de reizigers wel om de media te blijven volgen of te kijken op de website om te vernemen waar er mogelijk nog problemen zijn.

De staking eindigde weliswaar vanavond om 22 uur, maar dat wil niet zeggen dat het treinverkeer dan meteen volgens het boekje zal verlopen. De treinen die her en der staan, moeten immers weer op de juiste plaats raken en dat zal nog de hele avond en een stuk van de nacht in beslag nemen.

Dienstverlening De Lijn zwaar verstoord

Ook bij De Lijn werd de staking goed opgevolgd en reden er nauwelijks bussen of trams. In Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg zijn bijna geen bussen van De Lijn uitgereden. In Gent  reed een derde van de trams op lijn 1 en de helft van de bussen op stadslijn 3. In de rest van Oost-Vlaanderen waren er echter nauwelijks trams of bussen.

In West-Vlaanderen reed een derde van de bussen. Op de stadsnetten van Brugge, Kortrijk en Oostende waren geen bussen actief, maar het stadsnet van Roeselare reed normaal. Het ging om een onderaannemer van De Lijn die ook bij de vorige staking normaal heeft gereden. Overal elders staakten de chauffeurs van de onderaannemers -privébedrijven- van De Lijn mee uit solidariteit met hun collega's bij De Lijn zelf.

MIVB: "Onvoldoende chauffeurs"

Ook in Brussel was het tevergeefs zoeken naar een bus, tram of metro die reed. Volgens de openbaarvervoermaatschappij MIVB waren er onvoldoende chauffeurs opgedaagd om bepaalde lijnen goed te kunnen bemannen.

Wie meer informatie wil, kan terecht op volgende websites: