Bijkomend onderzoek in zaak-De Gelder afgerond

Het bijkomend onderzoek in de zaak van Kim De Gelder is afgerond. Het volledige dossier kan nu opnieuw voor de raadkamer gebracht worden, met het oog op een doorverwijzing naar het hof van assisen. De Gelder vermoordde in januari 2009 vier mensen.

Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, diende in juni een verzoekschrift in tot bijkomend onderzoek, omdat hij ervan overtuigd blijft dat De Gelder geïnterneerd moet worden. De onderzoeksrechter oordeelde dat alleen een bijkomend onderzoek naar het medicatiegebruik noodzakelijk was. Dat onderzoek heeft ongeveer een half jaar aangesleept en is nu dus afgerond.

Het volledige dossier zal opnieuw voor de raadkamer gebracht worden op 19 januari. Het parket van Dendermonde zal aan die raadkamer vragen om het dossier neer te leggen bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling, die moet vervolgens definitief beslissen of De Gelder doorverwezen wordt naar het hof van assisen.

De verdediging van De Gelder blijft ervan overtuigd dat hij ontoerekeningsvatbaar is en niet voor de volksjury moet verschijnen. Volgens de gerechtspsychiaters is De Gelder echter wel toerekeningsvatbaar.

Op 23 januari 2009 bracht De Gelder 2 baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij verwondde nog 10 andere kinderen en 2 begeleiders. De Gelder bekende later ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.