Herkent u de Waltons nog, 40 jaar later?

Op 19 december 1971 werd op de Amerikaanse televisie de film "The homecoming: a Christmas story" uitgezonden. Het was het begin van een van ’s werelds meest populaire tv-series ooit: "The Waltons". Negen seizoen lang deelde het uitgebreide landbouwgezin in Virginia lief en leed met de kijkers, om steevast te eindigen met de legendarische woorden "Good night, John-Boy" en "Good night, everyone". Veertig jaar na de pilootaflevering bracht Today Show acht hoofdrolspelers bij elkaar. Herkent u ze nog?

Zeker voor de veertigplussers zijn de Waltons een tv-begrip. De serie volgde het dagdagelijkse leven op en rond de boerderij van Olivia en John Walton, Johns ouders, Esther/Grandma en Zeb/Grandpa, én de zeven kinderen: John "John-Boy", Jason, Mary Ellen, Erin Esther, Ben, Jim-Bob en Elizabeth. Hoe moeilijk het leven in de jaren 30 ook geweest moge zijn, het was de liefde binnen het Walton-gezin die alles draaglijk maakte. Een boodschap die er als zoete koek inging.

In Today Show werd met weemoed teruggekeken op de tv-serie: "We waren altijd goedgezind wanneer we aan het filmen waren. Veel grappen, veel plezier. Alsof we één grote familie waren. Het leek één groot feest. Ook nu nog houden we van elkaar."

Het leek de acteurs makkelijker toen beroemd te zijn dan nu: "We werden enorm afgeschermd. We hadden niet echt het gevoel wat het programma buiten de filmset betekende. Dat begon pas door te dringen toen de reeks bijna werd stopgezet. Het waren duidelijk andere tijden. De fans van de serie benaderden je alsof je familie was. Het ging er echt niet aan toe van: "Ik heb je en wil je aanraken!" Ze waren al heel blij met een knuffel. Er was ook niet één grote vedette, we waren echt broers en zussen."

Het succes van de serie lag in de term "familie": “We hadden als gezin een sterke band met elkaar en dat wisten we in de huiskamer over te brengen."

De cast ontkende dat de serie te zeemzoeterig zou zijn geweest: "Dat was het zeker in het begin niet. Er werden toen wel serieuze items behandeld, zoals de boekverbranding in Duitsland en het neerstorten van de Hindenburg. Later werd de toon enigszins anders, met meer nadruk op de warmte binnen de familie. Bovendien, dergelijke kritiek kwam vooral van mensen die niet naar The Waltons keken. Maar zelfs nu, in tijden van economische crisis, is het gezin veel belangrijker dan de onmogelijkheid om cadeautjes te kopen."

Mocht u problemen hebben met het herkennen van de cast op bovenstaande foto :
Boven: Kami Cotler (46, Elizabeth), Jon Walmsley (55, Jason), David Harper (50, Jim-Bob) en Eric Scott (53, Ben)
Beneden: Michael Learned (72, Olivia), Richard Thomas (60, John-Boy), Judy Norton (53, Mary Ellen), en Mary Elizabeth McDonough (50, Erin)