Luchtverkeer op Zaventem verloopt normaal

Op Brussels Airport, de luchthaven in Zaventem, verlopen alle vluchten voorlopig normaal. Brussels Airport raadt reizigers wel aan om de vluchtinformatie regelmatig te checken. Vanop de luchthaven in Luik vertrekken dan weer helemaal geen vluchten.

De staking tegen de pensioenhervorming heeft dus voorlopig geen gevolgen voor de luchthaven in Zaventem. Maar omdat de situatie onzeker blijft, raadt Brussels Airport de reizigers wel aan om de vluchtinformatie op de website regelmatig te checken.

"We roepen de passagiers op naar de luchthaven te komen, maar goed na te denken over hoe ze op de luchthaven raken, want de vliegtuigen wachten niet, zelfs al zijn de treinen en bussen in staking", waarschuwde de woordvoerder van de luchthaven gisteren al.

Vanop Liège Airport vertrekt dan weer geen enkele vlucht, de luchthaven is gesloten. Belgocontrol had gisteren al laten weten dat de luchtverkeersleiders en de medewerkers van de technische diensten van Belgocontrol op de Luikse luchthaven deelnemen aan de stakingsactie.

Op de luchthaven van Charleroi worden ook vakbondsacties verwacht, maar de militanten zouden reizigers niet verhinderen om hun vlucht te nemen. De luchthaven van Oostende "wacht af en ziet wat er op ons afkomt".

Bij de chartermaatschappijen Jetairfly en Thomas Cook Airlines worden geen problemen verwacht. Bij beide maatschappijen wordt niet gestaakt. Beide maatschappijen hebben trouwens een plan B: reizigers laten vertrekken vanop andere luchthavens in de buurt en ze daarheen brengen met bussen. Thomas Cook vraagt passagiers om naar de luchthaven te komen zoals gepland. De reizigers zullen per bus naar de luchthaven van Maastricht worden gebracht, van waar alle vluchten van Thomas Cook morgen zullen vertrekken. Jetairfly verplaatst zijn vluchten van Luik naar Maastricht en die van Charleroi naar Rijsel. De Jetairfly-vluchten vanuit Brussel blijven in Brussel.

Bij de lagekostenmaatschappijen Ryanair en Wizzair, die vluchten hebben op de luchthaven van Charleroi, worden evenmin problemen verwacht. Hier staan de werknemers op een buitenlandse loonlijst.

Hoe dan ook: wie vrijdag moet vliegen, controleert toch maar beter of zijn vlucht wel doorgaat zoals gepland. Dat kan onder meer via de websites van de verschillende luchthavens: