Medvedev pleit voor politieke hervormingen

De Russische president Dmitri Medvedev wil het kiessysteem hervormen. Dat heeft hij gezegd tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement. Het zou onder meer makkelijker worden voor nieuwe partijen om deel te nemen aan de verkiezingen. Medvedev wil met de voorstellen het protest sussen.

De voorbije weken kwamen tienduizenden Russen op straat tegen het verloop van de voorbije parlementsverkiezingen. Verenigd Rusland, de partij van president Medvedev en premier Vladimir Putin, verloor bij de verkiezingen een kwart van haar zetels en haalde nog maar nipt een meerderheid. Volgens de oppositie was het verlies groter, maar heeft het regime gefraudeerd. Zij eisen nieuwe verkiezingen.

De week na de parlementsverkiezingen had Medvedev via Facebook aangekondigd dat er een onderzoek zou komen van de verkiezingsuitslag. Hij ontkende wel dat er sprake zou zijn van fraude. De belofte van de president maakte weinig indruk op de oppositie, die aankondigde voort te zullen protesteren. In zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement gaat Medvedev nu een stapje verder.

Zo pleit de president voor betere controle bij het tellen van de stemmen en wil hij het makkelijker maken voor nieuwe partijen om deel te nemen aan de verkiezingen. Ook zullen de gouverneurs, die nu nog door het Kremlin worden benoemd, voortaan rechtstreeks worden gekozen.

Een andere opmerkelijk pleidooi van Medvedev is dat voor een onafhankelijke televisiezender. De Russische media staan namelijk onder controle van de regering. De afgelopen weken was er op de omroepen dan ook weinig te merken van de kritiek op de verkiezingsuitslag. Wanneer de voorstellen van Medvedev in de praktijk zouden worden gezet, was niet uit de toespraak af te leiden.

De Russische president had ook een waarschuwing klaar voor het Westen. Hij liet verstaan dat er geen inmenging zou geduld worden in de Russische binnenlandse aangelegenheden. "Rusland heeft democratie nodig en geen chaos", zei hij aan het parlement en aan de televisiekijkende Russen. Medvedev had het ook over "provocateurs en extremisten" bij de oppositie.

Die oppositie reageert voorzichtig. "Deze voorstellen zijn welkom, maar het is niet genoeg", zegt oppositieleider Boris Nemtsov. Hij voegt er ook meteen aan toe dat de geplande betoging van zaterdag zal doorgaan. "Als er geen protest was geweest, waren de voorstellen er nooit gekomen." Ook bij andere oppositieleiders is te horen dat het protest zal doorgaan en dat de verkiezingen moeten worden overgedaan.

Op 5 maart zijn er presidentsverkiezingen in Rusland. Verwacht wordt dat Poetin, nu premier, en Medvedev dan opnieuw van plaats zullen wisselen. Van 2000 tot 2008 was Poetin al president van Rusland. Daarna gaf hij het roer door aan partijgenoot Medvedev.