Moeten senatoren langer werken voor volledig pensioen?

Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune (CD&V) heeft aangekondigd dat de Senaat een werkgroep zal oprichten die zich moet buigen over de pensioenen van de senatoren. "Indien de regering de bevolking vraagt om langer te werken, is het logisch dat ook de parlementsleden hun eigen reglement aanpassen om het aantal jaren dat vereist is om een volledig pensioen te bekomen te verhogen", aldus De Bethune.

Een tijdje geleden kondigde de Kamer aan dat ze een werkgroep zal oprichten over de hervorming van de pensioenen. Sinds vandaag krijgt de Kamer navolging van de Senaat.

Nu volstaat het om 20 jaar parlementslid te zijn om een volledig pensioen te krijgen. Maar De Bethune vindt het logisch dat ook de parlementsleden hun eigen reglement aanpassen. De Bethune wil daarbij streven naar een eenvormig systeem voor alle parlementen.

Voorlopige twaalfden

Het is al langer bekend dat ook de parlementen moesten besparen. Maar die operatie blijkt minder gemakkelijk te verlopen dan verwacht.

De besparingen zullen volgens De Bethune onder meer moeten gerealiseerd worden via synergieën tussen Kamer en Senaat. Beide assemblees hebben diensten die hetzelfde werk doen en zouden dus aanzienlijke besparingen kunnen realiseren door samen te werken.

In afwachting van besparingen heeft het bureau van de Senaat beslist om net zoals de federale regering met voorlopige twaalfden te werken.