Privébedrijven hadden weinig last van de staking

De staking in de openbare sector heeft een beperkte impact gehad op de privésector. In enkele grote bedrijven hebben de werknemers het werk neergelegd, maar in de meeste bedrijven was het "business as usual". Toch is het ongenoegen over de staking bij ondernemers groot.

Bij tram- en treinproducent Bombardier in Brugge hebben alle 700 personeelsleden het werk neergelegd. Ook bij CNH in Zedelgem hebben de 2.100 werknemers niet gewerkt vandaag. CNH produceert landbouwwerktuigen. Ook het personeel van weefgetouwenproducent Picanol heeft het werk voor een dag neergelegd.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen zegt dat heel wat bedrijven voorzorgen hadden genomen voor de staking, zoals de mogelijkheid tot telewerk, of carpoolen met collega's zodat iedereen op het werk kon geraken. Daardoor heeft de staking volgens het VBO een "beperkte impact" op de economie gehad.

De precieze impact is moeilijk te berekenen, zegt het VBO, maar het moet toch om enkele honderden miljoenen euro gaan voor de hele economie.

Geen begrip voor de staking

Maar het ongenoegen over de staking bij ondernemers is groot. Volgens ondernemersorganisatie Unizo heeft 96% van hen geen begrip voor de staking.

In drie uur tijd antwoordden maar liefst 601 ondernemers op de bevraging van Unizo. "Uit de hoge en snelle respons alleen al kunnen we afleiden dat de ergernis bij veel ondernemers hoog zit", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Er is absoluut geen begrip voor de staking. Dat wil niet zeggen dat de vakbonden hun punt niet mogen maken, maar dat moet op basis van doorslaggevende en met cijfers onderbouwde argumenten en zonder de economie te schaden."

Bij NSZ, een andere ondernemersorganisatie, klinkt het zo: "Na de hervorming zullen ambtenaren nog altijd minder lang werken dan zelfstandigen en meer pensioenrechten overhouden. Ondernemers die vaak in termen van kosten-baten denken, weten dat zo'n stakingsdag niets oplevert, behalve veel onbegrip."

Ook het VBO stelt vast dat de publieke opinie steeds minder achter de stakingen staat.