Raad van State heeft kritiek op pensioenplannen

De Raad van State heeft kritiek geuit op de pensioenhervorming van de regering. Bij de plannen is er te weinig verantwoording. Ze lijken ook op een volmachtenwet, maar dan zonder beperkingen. Het kabinet van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil rekening houden met de kritiek.

Het advies van de Raad van State dat is bekendgemaakt, gaat over bepalingen die donderdag in de Kamercommissie werden behandeld. Maandag zijn er door het kernkabinet nog wijzigingen aangebracht, dus ook daarover kan er nog advies van de Raad van State komen.

Volgens het adviesorgaan is er te weinig verantwoording bij de teksten over sommige maatregelen. Enkele bepalingen zijn gebaseerd op leeftijd en voeren een gelijke regeling in voor verschillende situaties. Dat impliceert dat die maatregelen moeten worden verantwoord en dat is nu niet gebeurd. Ook lijken de plannen op een volmachtenwet, maar dan onvoldoende omschreven en zonder beperkingen in tijd.

"Dit bewijst dat de teksten die nu voorliggen haastwerk zijn en dat er discriminerende maatregelen zijn", zegt Kamerlid Georges Gilkinet (Ecolo).

Op het kabinet van minister Van Quickenborne klinkt het dat de regering bereid is om rekening te houden met de kritiek.