Rustige ochtendspits, wel filterblokkades

De aangekondigde zware ochtendspits als gevolg van de staking bij het openbaar vervoer, is uitgebleven. Het fileleed bleef beperkt, maar filterblokkades door vakbondsmilitanten veroorzaakten op twee plaatsen wel veel hinder.

Door de staking bij het openbaar vervoer was een erg zware ochtendspits aangekondigd, maar het fileleed bleef al bij al beperkt. Het was filerijden op de gebruikelijke plaatsen, "normale files, zoals we elke werkdag zien", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Op veel plaatsen ging het zelfs opvallend vlot.

Voor wie vanuit Gent naar Brussel moest, was het wel lang aanschuiven. Maar dat was vooral te wijten aan een defect voertuig op de Grote Binnenring rond Brussel.

Actievoerders blokkeren verkeer

Maar toch was het voor veel mensen ellende op de weg omdat vakbondsmilitanten in Brussel twee filterblokkades hadden opgericht, aan de op- en afritten van Ruisbroek en op het Debroux-viaduct richting Brussel. De politie hield daarom al het verkeer richting Brussel tegen aan het Leonardkruispunt. Dat leidde tot wachttijden tot anderhalf uur op de Grote Ring rond Brussel en op de E411 vanuit Namen.