Staking bij kleefbandproducent Avery voorbij

Bij kleefbandenproducent Avery Dennison in Turnhout is de staking voorbij. De vakbonden zeggen wel dat het werkritme dit jaar op een laag pitje blijft.

Gisteren raakte bekend dat er 15 jobs verloren gaan in het bedrijf en dat de lonen verlaagd zullen worden. Daarop hebben de werknemers het werk neergelegd. Volgens de vakbonden heeft de directie voorafgaandelijk niet overlegd over de ontslagen. "De directie vraagt nu nog extra besparingen, maar voor ons is de kous af", zegt Stan Hens van de socialistische bediendevakbond BBTK. De bond wil niet weten van extra besparingen als de ontslagen werknemers geen extra tegemoetkoming krijgen.

De directie zegt dat de aangekondigde maatregelen "een noodzakelijke stap" zijn. Het bedrijf wijst er ook op dat er voorafgaand overleg is geweest tijdens een ondernemingsraad.

Op 4 januari is er een verzoeningsvergadering gepland met de directie en de vakbonden waarop de besparingsmaatregelen besproken zullen worden. Tot dan zal het werkritme op een laag tempo liggen, de meeste werknemers hebben ook vakantiedagen opgenomen.