Staking ook in andere overheidssectoren voelbaar

Niet alleen bij het openbaar vervoer wordt er gestaakt, ook in andere overheidsbedrijven zoals Bpost, het onderwijs, de brandweer, in ziekenhuizen... wordt hier en daar het werk neergelegd. Al is de impact niet altijd even duidelijk.
 • Zo is de impact van de staking in het onderwijs moeilijk in te schatten omdat er, zeker in de secundaire scholen, net voor de kerstvakantie sowieso niet altijd meer wordt lesgegeven. In het katholieke onderwijs hebben leerkrachten hier en daar het werk een uur onderbroken. In het basisonderwijs zijn sommige scholen open, andere dicht. In het gemeenschapsonderwijs zou de staking miniem zijn en zou het gros van de leerkrachten aan het werk zijn.
   
 • Baby's en peuters kunnen niet altijd terecht in de stedelijke opvangverblijven. Vooral in Gent en Antwerpen zijn nogal wat verzorgers en verzorgsters in staking.
 • Volgens de vakbonden staakt bij Bpost ruim de helft van het personeel, maar volgens de directie zijn vier op de vijf brievenrondes uitgevoerd. In Vlaanderen verloopt de postbezorging een stuk vlotter dan in Wallonië, omdat in Vlaanderen de postsorteercentra niet geblokkeerd zijn. "Het is een van de drukste dagen van het jaar. We hebben er begrip voor dat er gewerkt wordt", klinkt het bij ACOD-vakbondsman Jozef De Doncker.
 • Bij de brandweer is personeel gevorderd zodat een minimale dienstverlening is gewaarborgd, klinkt het bij de bonden.
   
 • De openbare ziekenhuizen draaien op een minimumbezetting
   
 • De Civiele Bescherming van Liedekerke staat vandaag in voor heel Vlaanderen. Bij de twee andere eenheden, in Jabbeke en Brasschaat, wordt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gestaakt.
   
 • In het Brusselse Justitiepaleis hebben zo'n honderd magistraten een protestactie gehouden. "Volgens de plannen van de regering zouden magistraten pas een volledig pensioen opgebouwd hebben na een loopbaan van 36 jaar, en niet langer van 22,5 jaar zoals nu het geval is", zegt Hervé Louveaux, voorzitter van de Association Syndicale des Magistrats. "Dat is uitermate nadelig want heel wat magistraten beginnen pas op latere leeftijd aan hun carrière, nadat ze eerst een ander beroep hebben uitgevoerd.
   
 • Bij Belgacom staakt volgens de bonden ruim de helft van het personeel. Hou er rekening met lange wachttijden bij de dienst Inlichtingen.