"Al Qaeda pleegt aanslagen in Syrië"

In Syrië zijn tientallen mensen omgekomen bij een dubbele aanslag in de hoofdstad Damascus. Het regime zegt dat Al Qaeda achter de zelfmoordaanslagen zit. Net vandaag komen de eerste waarnemers van de Arabische Liga aan.

Kort na elkaar zijn twee bomauto's ontploft vlak bij het gebouw van de staatsveiligheid in Damascus. Bij de dubbele aanslag zijn 30 tot 40 mensen omgekomen. Er zijn ook zo'n 150 gewonden.

De officiële staatszender SANA bericht over de aanslagen. Buitenlandse journalisten zijn in Syrië niet welkom sinds de opstand begon in maart. Tot nu toe bleef Damascus grotendeels gespaard van geweld. De verklaring van het Syrische regime voor de opstand is dat buitenlandse terroristen zijn geïnfiltreerd in het land.

Ook nu klinkt het bij de regering dat Al Qaeda achter de aanslagen zit. "Twee dagen geleden hebben de autoriteiten van buurland Libanon ons gewaarschuwd dat Al Qaeda op het Syrische grondgebied is geïnfiltreerd", zegt Jihad Makdesi, de woordvoerder van het Syrische minister van Buitenlandse Zaken. "Alle doden en gewonden van de dubbele aanslag zijn burgers en militairen. Maar vrijheidszoekers moeten weten dat dit niet de manier is waarop ze democratie zullen bereiken."

Net vandaag zijn enkele waarnemers aangekomen van de Arabische Liga. Zij moeten nagaan of het regime geweld gebruikt tegen burgers. President Bashar al-Assad heeft de waarnemers enkele keren geweigerd, maar stemde eerder deze week dan toch toe met de internationale missie.