"Borstimplantaten het best laten verwijderen"

De Franse regering raadt 30.000 vrouwen aan om hun borstimplantaten te laten verwijderen. Het gaat om implantaten van de firma P.I.P., die volgens wetenschappers van slechte kwaliteit zijn.

De implantaten van de betrokken firma veroorzaken heel wat problemen. Ze kunnen makkelijk lekken en zo ontstekingen veroorzaken. Toen onlangs ook nog een vrouw met de implantaten overleed aan een zeldzame kanker, stelde de federale gezondheidsdiensten dan ook een onderzoek in.

Franse wetenschappers hebben nu vastgesteld dat er geen verhoogd risico is op kanker bij vrouwen mét de implantaten, maar raden ze wel aan om ze te laten verwijderen. "Een preventieve maatregel", klinkt het bij minister van Volksgezondheid Xavier Bertrand. "De operatie is ook niet dringend."

De Franse regering zou later op de dag bekendmaken of de kosten van de operaties betaald zullen worden door de overheid. Intussen hebben al honderden vrouwen een klacht ingediend en een schadevergoeding geëist.

Het Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten in België vraagt niet om implantaten preventief te laten verwijderen, maar wel dat artsen die de P.I.P.-implantaten hebben gebruikt om hun patiënten extra te controleren. In ons land is de verkoop van de implantaten al sinds april verboden. Het bedrijf P.I.P. is intussen failliet.