"Moslima terecht onslagen voor dragen hoofddoek"

Het Antwerpse arbeidshof heeft beslist dat beveiligingsfirma G4S wel degelijk het recht had om een moslima te ontslaan die weigerde om zonder hoofddoek te werken. In het bedrijf geldt een neutraliteitspolitiek die alle werknemers verbiedt tekens van politieke, filosofische of religieuze overtuiging te dragen tijdens het werk.

De vrouw werkte sinds 2003 bij G4S als receptioniste. Ze deed dat bij Agfa Gevaert en later bij Atlas Copco. Toen bestond de ongeschreven regel dat medewerkers geen uiterlijke tekenen van hun godsdienst mochten dragen tijdens het werk. Later werd die regel ook opgenomen in het arbeidsreglement.

De vrouw volgde de regel tot 2006, toen wilde ze plots wel een hoofddoek dragen tijdens de werkuren. G4S weigerde die vraag, maar de vrouw hield voet bij stuk en werd uiteindelijk ontslagen. De vrouw stapte naar de rechter omdat ze vond dat G4S misbruik had gemaakt van zijn ontslagrecht. Ze voelde zich gediscrimineerd en vorderde zes maanden loon (goed voor 26.000 euro) als schadevergoeding.

De arbeidsrechtbank en nu ook het arbeidshof geven haar ongelijk. Het hof wijst erop dat de regel geldt voor alle werknemers, ook voor katholieken, atheïsten en agnosten. Ook mogelijke "indirecte discriminatie" op grond van geloof wordt niet bewezen. Daarbij zou de werkgever een op het eerste zicht neutrale maatregel uitvaardigen, die dan in werkelijkheid een bepaalde groep viseert.