"Sommige mensen hebben helemaal geen vooruitzichten"

Peter Mathieu uit Berlaar bij Lier betaalde aan Music For Life 1.220 euro om een dagje eindredacteur bij deredactie.be te zijn. "Veel geld, maar dat heb ik er voor over want we beseffen niet half hoe goed we het hier hebben."

In het dagelijkse leven is Mathieu generaal agent voor drie rederijen. Van cruises weet hij alles. Maar een dagje als eindredacteur van VRT Nieuws Online zag hij ook wel zitten. "Ik neem elk jaar deel aan de veiling van enkele serviceclubs in Lier maar zo'n nationale veiling, dat had ik nog nooit eerder gedaan", zegt hij. "Ik ben ook pas beginnen meebieden toen ik een journaalitem over de veiling voor Music For Life zag. Van alle veilingen sprak het aanbod om een dag op de onlineredactie mee te volgen mij het meest aan."

Mathieu's eerste bod was toevallig ook het winnende. Heeft hij nu toch niet wat spijt dat hij zoveel geld moet ophoesten? "Helemaal niet. Geven is even belangrijk als krijgen, zeker in deze tijd. De laatste jaren is iedereen alleen maar bezig met zichzelf. Soms vergeten we dat er veel mensen zijn die elke ochtend wakker worden zonder vooruitzichten. Het is tijd om eens vanuit een ander standpunt naar onze problemen te kijken."

"Knap, en zo modern!"

Mathieu kon vandaag van dichtbij meemaken hoe het er op de online- en teletekstredactie aan toe gaat. Tussendoor volgde hij ook de repetities voor "Reyers laat", nam hij deel aan het eindredacteurenoverleg, ging hij een hapje eten in de VRT-mess en maakte hij mee een video-item voor de Engelstalige website. "Ik was verrast om te zien hoeveel mensen er hier werken. Als je thuis tv kijkt zie je enkel de anker en besef je niet hoe groot de groep achter die anker is", zei de eindredacteur ad interim na afloop.

"Het is hier ook veel moderner dan ik verwachtte. De structuur van de nieuwsvloer is echt heel knap, je voelt echt de synergie tussen de verschillende deelredacties." Maar de grootste verrassing was wel de rust die op de nieuwsvloer heerst. "Ik had gedacht dat iedereen hier hectisch door elkaar zou lopen, maar misschien heb ik gewoon te veel films gezien."