Belgische langetermijnrente onder 4 procent

De Belgische rente op tien jaar is voor het eerst sinds oktober onder vier procent gedaald. In november bedroeg die rente op een bepaald moment nog 5,8 procent. Ook het renteverschil met Duitsland is sterk afgenomen.

Vorige maand kwam de Belgische obligatiemarkt nog in moeilijk vaarwater door de aanhoudende politieke impasse en de schuldenzorgen in de eurozone. Daardoor kwam de Belgische langetermijnrente gevaarlijk dicht in de buurt van de psychologische grens van 6 procent.

Vandaag flirt de rente voortdurend met de grens van 4 procent. Dat zou enerzijds het gevolg zijn van de komst en de daadkracht van een nieuwe regering en anderzijds het succes van de laatste staatsbons. Ook wordt er rond de feestdagen traditioneel weinig verhandeld, waardoor de rentes sowieso lager uitvallen.