Boze Congolezen betogen in Antwerpen

In Antwerpen hebben zo'n 750 Congolezen betoogd tegen de herverkiezing van president Joseph Kabila. Ze trokken van het Centraal Station naar het gerechtsgebouw op het Zuid. De betoging was toegelaten door het stadsbestuur, maar er was ook veel politie aanwezig.

De betoging ging uit van aanhangers van oppositiekandidaat Etienne Tshisekedi en was gericht tegen president Joseph Kabila, die vorige dinsdag de eed heeft afgelegd voor een nieuwe ambtstermijn van 5 jaar. Volgens de betogers zijn de Congolese presidentsverkiezingen vervalst.

"Nu nog 5 jaar geven aan Kabila, dan is het Congolese volk helemaal begraven", verzuchtte een betoger.

In de betoging werden weer veel Vlaamse vlaggen meegedragen. Nogal wat Congolese betogers willen op die manier hun afkeuring laten blijken voor de Franstalige politici, die volgens hen te Kabila-gezind zijn.

De voorbije weken waren er in Brussel nogal wat woelige betogingen van de Congolese oppositie. Daar liep het geregeld uit de hand en werd nogal wat schade aangericht. In Antwerpen was dat niet het geval, maar de politie was wel massaal aanwezig. "In de diepte, zoals wij dat zeggen, hadden wij voldoende mensen aanwezig", zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens. "Mocht er iets voorvallen, konden we onmiddellijk kort op de bal spelen, heel kordaat als het moest. We hebben ze niet nodig gehad, maar mocht het nodig zijn geweest, konden we heel snel reageren."