Breivik weigert nieuwe psychiatrische evaluatie

Anders Breivik (32), de man achter de bomaanslag in het centrum van Oslo en het bloedbad op het Noorse eiland Utøya, weigert een nieuwe psychiatrische beoordeling. Een Noorse onderzoekscommissie van zeven medische specialisten bevestigde gisteren dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Breivik zelf vindt dat nieuwe experts mogelijk niet de kennis hebben om hem in te schatten.

In november stelden twee psychiaters vast dat Breivik psychotisch en paranoïde schizofreen is. Die bevinding werd gisteren bevestigd door een panel van psychiaters en psychologen. Aanklager en verdediging hebben nog tot 5 januari de tijd om een nieuwe beoordeling van Breivik te eisen. De nabestaanden van de slachtoffers beklemtonen dat Breivik zijn aanslagen jarenlang heeft voorbereid.

De kans is erg groot dat de rechter het oordeel van de psychiaters en psychologen volgt. Die kan dan Breivik bij het proces in april naar een inrichting sturen of om een nieuw onderzoek vragen. Veel Noren zijn verontwaardigd dat Breivik aan een celstraf zou kunnen ontsnappen.