Bush sr. schaart zich achter Mitt Romney

In de Verenigde Staten heeft ex-president George H.W. Bush zijn steun uitgesproken voor de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. In de strijd om de nominatie is dat een fikse opsteker voor Romney.
Bush sr., Mitt Romney, Laura Bush en de hond op een archieffoto.

Bush sr. was president van 1989 tot 1993. Hij spreekt nu zijn steun uit voor Mitt Romney. Romney is een multimiljonair, een mormoon, hij is de voormalige gouverneur van Massachusetts.

Met de steun van Bush, een zwaargewicht binnen de Republikeinse partij, krijgt Romney mogelijk de wind in de zeilen. Hij staat in de meeste peilingen tweede na Newt Gingrich of na Ron Paul. Die laatste is in Iowa, waar op 3 januari de eerste voorverkiezingen zijn, steeds populairder aan het worden.

"Mitt Romney is de beste keuze voor ons", zegt Bush in de lokale krant The Houston Chronicle. Hij looft Romney voor zijn "stabiliteit en principes". "Romney is volwassen, redelijk, hij is geen bommengooier."

Het is opvallend dat Bush Romney steunt en niet Rick Perry, die nochtans de gouverneur is van Bush' thuisstaat Texas. "Ik mag hem wel, maar hij gaat niet vooruit", zegt Bush. Al jaren zijn er berichten over een vete tussen de familie-Bush en de clan-Perry in Texas.

Romney reageert verheugd op de steun van Bush. "Dit doet me persoonlijk veel meer dan dat het me politiek kan helpen. Ik heb hem bedankt voor zijn steun, zijn leiderschap en zijn heroïsche leven."

George W. Bush, de 43e en vorige president van de VS, heeft al gezegd dat hij geen kant zal kiezen in de voorverkiezingen. Bush wil de Republikeinse kandidaat pas steunen eens definitief bekend is wie het zal opnemen tegen Barack Obama bij de stembusslag van 6 november 2012.