Deutsche Bank vergoedt deels Lehman-gedupeerden

Deutsche Bank gaat duizenden klanten vergoeden voor de schade die ze geleden hebben door het faillissement van Lehman Brothers. Het gaat om minstens de helft van het geleden verlies. Dat is het resultaat van een schikking met het Brusselse parket.

In 2008 ging in volle crisistijd de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet. Dat veroorzaakte een grote schokgolf in de financiële wereld, die voelbaar was tot bij ons. Veel Belgen hadden immers producten gekocht bij een aantal banken die gewaarborgd werden door Lehman Brothers.

De federale overheid en het Brusselse parket vermoedden dat Deutsche bank zich in 2006 en 2007 schuldig had gemaakt aan misleidende reclame en dienden een klacht in. Deutsche Bank heeft nu een schikking voorgesteld, waar de overheid en het parket zich in kunnen vinden. Het komt dus niet tot een proces.

65 miljoen euro

Deutsche Bank zal een schadevergoeding betalen van 330.000 euro en naar schatting 3.800 klanten die via Deutsche Bank bij Lehman Brothers belegden (voor ongeveer 65 miljoen euro), zullen minstens de helft van hun geleden verlies terugbetaald krijgen.

Het gaat om klanten die in 2006 en 2007 de bewuste producten kochten en die op 15 september 2008 nog steeds in hun bezit hadden. Wie het voorstel aanvaardt, krijgt onmiddellijk de helft van het geleden verlies terugbetaald. Na de afwikkeling van het faillissement van Lehman, dat nog enkele jaren kan aanslepen, kan dat nog oplopen.

De betrokken klanten worden volgende maand gecontacteerd. Het voorstel geldt tot eind maart 2012. Ook getroffen klanten die eerder hebben ingetekend op een minnelijke schikking, uitgewerkt door Test-Aankoop, komen in aanmerking voor het voorstel.