Etienne Tshisekedi legt thuis de eed af

In de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft oppositieleider Etienne Tshisekedi uiteindelijk thuis de eed afgelegd als president. Het was de bedoeling dat hij dat in het grote Stade des Martyrs zou doen, maar dat hebben de ordetroepen verhinderd.

De Congolese politie heeft Tshisekedi belet om zijn resident in de wijk Limete verlaten. Daarop heeft de zelfverklaarde president dan maar thuis de eed afgelegd, in aanwezigheid van enkele duizenden aanhangers.

De autoriteiten hadden overigens en samenscholingsverbod afgekondigd in de buurt van het Stade des Martyrs. Op die manier konden ze verhinderen dat er al te veel aanhangers van de oppositie zouden kolen opdagen.

Tshisekedi aanvaardt de uitslag van de presidentsverkiezingen van eind vorige maand niet. Die zijn volgens de onafhankelijke kiescommissie en het Congolese Hooggerechtshof gewonnen door Kabila, met 48,95 procent. Volgens de oppositie en volgens internationale waarnemers is er gesjoemeld en heeft Kabila zijn zege dus gestolen.

Tshisekedi heeft zichzelf uitgeroepen tot staatshoofd en de bevolking gevraagd Kabila te laten aanhouden. Een woordvoerder van de Congolese regering noemt de eedaflegging van Tshisekedi een farce. "Het staatshoofd legt de eed af voor het Hooggerechtshof", zegt de man. "Hebt u vandaag het Hooggerechtshof gezien?"