Ex-president Havel met veel egards begraven

In Praag is een begrafenisplechtigheid gehouden voor de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel. De plechtigheid werd door heel wat (voormalige) wereldleiders bijgewoond. De urn met zijn as zal begraven worden naast die van zijn eerste vrouw Olga.

De Tsjechische ex-president overleed afgelopen zondag op 75-jarige leeftijd. Hij stierf aan de complicaties van een chronische longaandoening, een gevolg van zijn jarenlange verblijf in de gevangenis tijdens het communistische regime in zijn land.

Op de begrafenisplechtigheid waren heel wat huidige en voormalige wereldleiders aanwezig. Zo woonden onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de plechtigheid bij. Ook Hillary Clintons man, ex-president Bill Clinton, was aanwezig.

Ook een voorgangster van Hillary Clinton, Madeleine Albright, kwam naar Praag, net als de Britse premier David Cameron en de Britse ex-premier John Major. Ons land werd vertegenwoordigd door prins Filip en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Tijdens de plechtigheid werden in heel het land de kerkklokken geluid en werd ook een moment van stilte gehouden. Buiten de kathedraal waar de plechtigheid plaatsvond, kwamen duizenden mensen samen om afscheid te nemen van de voormalige dissident en dichter, die het uiteindelijk tot president van zijn land schopte.

Vaclav Havel werd nog eens geroemd voor de rol die hij heeft gespeeld tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989. In een boodschap van de paus werd hulde gebracht aan zijn "visionaire leiderschap, waarmee hij een nieuw democratisch bestel vormde na de val van het communisme".

Volgens de Britse premier Cameron staat Europa flink in het krijt bij Havel. "Hij verloste het Tsjechische volk van de tirannie en hielp het hele continent aan vrijheid en democratie." Volgens de Franse president Sarkozy was Havels boodschap het hebben van een overtuiging. "En ervoor te vechten, met dialoog en respect."

Havel zal gecremeerd worden. De urn met zijn assen zal na Kerstmis worden bijgezet in het familiegraf in de Praagse wijk Vinohrady, waar ook zijn eerste vrouw Olga ligt begraven. Zij stierf in 1996 en was een belangrijke steun en toeverlaat voor haar man tijdens zijn strijd tegen het communisme. Tijdens zijn drie jaar durende verblijf in de gevangenis schreef Havel haar vele brieven, die gebundeld werden in het boek "Brieven aan Olga".