Grote middelen ingezet tegen olielek Shell in Nigeria

De Nigeriaanse overheid en olieproducent Shell stellen alles in het werk om de olie, die dinsdag vrijgekomen is bij een groot lek, weg te houden van de Nigeriaanse kust. Het gaat om het grootste lek in Nigeria in 13 jaar tijd. Shell heeft zich geëxcuseerd.

Het olielek (foto) ontstond dinsdag in een pijpleiding in zee. Het ongeluk gebeurde volgens Shell terwijl een tanker olie aan het laden was aan de Bonga-olie-installatie, zo'n 120 kilometer van de Nigeriaanse kust. Sinds het ongeluk ligt de installatie, die 200.000 vaten per dag produceert, stil.

Volgens Shell is het lek nu gedicht, maar er zijn naar verluidt ongeveer 20.000 vaten ruwe olie in zee terechtgekomen. Daarmee is het het grootste lek in 13 jaar tijd. In 1998 was er een lek in een installatie van Exxon Mobil in Nigeriaanse wateren waarbij 40.000 vaten zouden zijn gelekt.

De Nigeriaanse overheid en Shell proberen nu angstvallig te voorkomen dat de olie de kust bereikt. Zo wordt er 200 ton oplosmiddel aangevoerd en worden speciale containers op het water geïnstalleerd om de olie in te dijken.

"We zijn nu veel beter voorbereid dan in 1998", is te horen bij de Nigeriaanse overheid. "We raden de vissers die vlak bij de kust wonen wel aan om weg te trekken, naar gebieden waar het risico minder groot is."

De Verenigde Naties wezen in een rapport, dat in augustus werd vrijgegeven, met een beschuldigende vinger naar Shell en de Nigeriaanse overheid. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de decennialange vervuiling van de Nigerdelta in Nigeria. Het gebied zou de grootste opkuisactie in de geschiedenis nodig hebben, 1 miljard dollar kosten en 30 jaar duren.