Heeft Verhofstadt Di Rupo in het zadel geholpen?

Volgens De Standaard en Le Soir heeft oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD) eind vorige maand een cruciale rol gespeeld bij de doorbraak in de formatie-opdracht van Elio Di Rupo. Bart Brinckman (De Standaard) en Véronique Lamquin (Le Soir) gaven toelichting in Terzake. "Indianenverhalen", reageert Open VLD-voorzitter Alexander De Croo.

Eind november was de formatieopdracht van Elio Di Rupo (PS) helemaal in het slop geraakt. Di Rupo had vooral problemen met Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, die blijkbaar het onderste uit de kan wilde voor zijn zwaar gehavende partij.

Di Rupo diende zijn ontslag in bij een bezoek aan de koning op het kasteel van Ciergnon, maar die vroeg de formateur er nog eens goed over na te denken. Vervolgens was er een telefoongesprek tussen Guy Verhofstadt en Elio Di Rupo. Het is niet duidelijk wie wie heeft gebeld, maar in elk geval raakte de situatie gedeblokkeerd. Verhofstadt zou Di Rupo een lijstje hebben doorgespeeld met de belangrijkste toegevingen die Open VLD verwachtte.

Elio Di Rupo en Alexander De Croo slaagden er uiteindelijk in een en ander uit te klaren op het kabinet van minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Naar verluidt had de iets oudere Di Rupo vooral moeite met jonge partijvoorzitters zoals Alexander De Croo, Bruno Tobback, Benoît Lutgen en Wouter Beke. hij zou het hebben gehad over "een bende onervaren jongetjes die niet weten wat ze doen".

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo reageert via Twitter. "Indianenverhalen in de Wetstraat", ze bestaan."