Kamer keurt "historische" pensioenhervormingen goed

In de Kamer zijn vanmorgen vroeg de pensioenhervormingen van de federale regering goedgekeurd. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie. Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) noemt de hervormingen een "historische ingreep".

De stemming vond plaats rond 5.30 uur. 89 Kamerleden stemden voor de hervormingen, 51 tegen. Meerderheid tegen oppositie dus. De N-VA, die eerder deze week gezegd had zich te zullen onthouden, stemde uiteindelijk tegen de hervormingen.

Het debat over de pensioenhervormingen was gisteren in de namiddag begonnen en heeft nog de hele nacht geduurd. Volgens minister van Pensioenen Van Quickenborne zijn de hervormingen een "historische ingreep". De minister veroordeelde ook de staking van gisteren, die het land volgens hem veel schade heeft toegebracht.

Maar Van Quickenborne kreeg ook in het parlement heel wat kritiek, van onder meer oppositiepartijen N-VA en Groen!. De N-VA hekelde onder meer de uitzonderingsmaatregelen voor rijdend spoorpersoneel, politiemensen en militairen. Groen! vindt dan weer dat de minister roekeloos te werk gaat.

Ook bij de meerderheidspartijen was niet iedereen opgezet met de manier van werken van de liberale minister. Zo luidde het hier en daar, onder meer bij monde van premier Elio Di Rupo (PS) zelf, dat het gebruikelijke sociaal overleg niet optimaal is verlopen.

Van Quickenborne verdedigde zijn manier van werken. "Hadden we meer tijd gehad, dan hadden we het anders aangepakt. Maar is snelheid niet wat het land nodig heeft", vroeg hij zich luidop af. Hij benadrukte dat de laatste hervorming van de overheidspensioenen dateert uit 1961 en de laatste hervorming van de privépensioenen ondertussen ook al 20 jaar oud is. "Zij die zeggen dat het te snel gaat, vergissen zich. Het land moet vooruit."

Naast de pensioenhervormingen zijn ook nog een aantal begrotingsmaatregelen en een pakket naturalisaties goedgekeurd door de Kamer. Het ging om de laatste stemming voor het kerstreces van de Kamer. In de namiddag wordt er ook nog in de Senaat gestemd over de pensioenhervormingen.