N-VA: "Alles op een hoop in een vuilbakwet"

De N-VA heeft in de Kamer tegen de hervormingen van de regering gestemd. "In de wet diverse bepalingen werd alles op één hoop gegooid", zegt fractieleider Jan Jambon. Hij hekelt ook de kritiek van de vakbonden.

Jambon had twee dagen geleden in "De ochtend" nog gezegd dat de N-VA zich zou onthouden bij het stemmen over de pensioenhervormingen van de regering, "al gaan de plannen voor ons niet ver genoeg".

"In de commissie Pensioenen hebben we ons ook onthouden. Maar in de plenaire zitting van de Kamer kwam alles samen in de wet diverse bepalingen. Daar hebben wij tegen gestemd. Daar zaten ook nieuwe belastingen in, fiscale maatregelen die de bedrijven vanaf 1 januari moeten toepassen", zegt Jambon. "Men noemt zo'n wet diverse bepalingen soms ook een vuilbakwet. De regering heeft alles op één hoop gegooid in zo'n vuilbakwet. Daarom hebben wij tegen gestemd."

"Nogmaals, de pensioenhervorming is een stap in de goede richting, maar de plannen gaan niet ver genoeg. We moeten de aanbevelingen van de Europese Commissie uitvoeren. Voor ons is dit debat nog niet gesloten", gaat Jambon voort.

Tijdens het gesprek in "De ochtend" kwam op de microblogsite Twitter al meteen kritiek van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. "Ik hoor Jambon nog steeds niet antwoorden wat het alternatief van de N-VA is. "Doen wat EU zegt", ok, maar hoé wil de N-VA 11,3 miljard besparen?"

Jambon hekelt ook de kritiek die de vakbonden uiten over de pensioenhervorming. De bonden zijn vooral in hun wiek geschoten omdat de regering volgens hen te weinig overleg gepleegd heeft. "Maar wat nu is goedgekeurd, daar wordt al langer over gepraat, bijvoorbeeld in het Groenboek en het Witboek van de vorige minister Michel Daerden (PS, foto). Zeggen dat er nu geen overleg was, is flauw", vindt Jambon.