Nieuw-Zeeland weer opgeschrikt door beving

Nieuw-Zeeland is opnieuw opgeschrikt door 2 zware aardbevingen. Niemand raakte gewond en de schade bleef deze keer ook beperkt.

De eerste beving, met een kracht van 5,8, vond plaats rond 14 uur plaatselijke tijd, de tweede schok kwam een uurtje later. Het epicentrum lag opnieuw onder Christchurch, de grootste stad op het Zuidereiland. Tien maanden geleden werd de stad ook al eens zwaar getroffen.

Mensen liepen in paniek de kantoorgebouwen uit, maar veel schade was er deze keer niet. Enkele elektriciteitspalen klapten neer en een supermarkt moest even worden ontruimd uit veiligheidsoverwegingen. De luchthaven werd uit voorzorg wel gesloten, maar zou in de loop van de dag weer openen.

"Ik was op het ogenblik van de eerste beving mijn laatste kerstinkopen aan het doen", zegt de Vlaamse Isabelle Goossens die in Christchurch woont. "Plots begon het hele winkelcentrum te beven, de lampen begonnen gevaarlijk te schudden en glazen en tassen vielen stuk op de grond. Ik kon me nauwelijks rechthouden. Toen de beving na een 20 seconden voorbij was, ben ik naar buiten gelopen."

"De beving zal ongetwijfeld weer schade hebben toegebracht aan de structuren van de gebouwen", zegt burgemeester Bob Parker. "Maar op dit ogenblik heb ik nog niets gehoord van grote problemen."

Christchurch werd 10 maanden geleden getroffen door een erg zware aardschok. Verschillende gebouwen in de stad, waaronder de kathedraal, stortten toen in, 181 mensen kwamen om.