Van Quickenborne: "Er was geen alternatief"

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is tevreden dat de hervorming "waar we al jaren op wachten" er nu eindelijk is. In "De ochtend" verdedigde hij nog eens de pensioenhervormingen die vanmorgen zijn goedgekeurd in de Kamer.

Vincent Van Quickenborne heeft met zijn hervormingsplannen heel wat kritiek te verduren gekregen de voorbije dagen, zowel in het parlement als daarbuiten. Maar de minister blijft zijn plannen verdedigen en is naar eigen zeggen tevreden dat de hervormingen er eindelijk zijn.

Door deze hervormingen krijgt ons land opnieuw groeiperspectief, meent Van Quickenborne en kunnen de mensen wat meer geactiveerd worden. Met dit soort hervormingen geven we mensen ook de garantie op een wettelijk pensioen, stelt hij. "Het is belangrijk dat ons land nu eindelijk een pensioenhervorming heeft. Er was gewoon geen alternatief."

Niet alleen zijn snelle manier van werken kreeg heel wat kritiek, ook het zogenaamde mistgordijn dat rond de hervormingen zou hangen. De minister begrijpt de bezorgdheid daarover, "de hervormingen hebben dan ook veel implicaties op veel termijnen", maar hij wil die mist naar eigen zeggen doen opklaren. "Het is absoluut ook mijn bedoeling om nu met mijn overheidsadministraties de komende dagen en weken een massale informatiecampagne op te zetten om mensen goed te informeren, want dat zal absoluut nodig zijn."

"Niet werkloos komende twee jaar"

Van Quickenborne benadrukt ook dat hij nog steeds in het sociaal overleg gelooft, ondanks de zware kritiek die hij van de vakbonden kreeg. "Ik ga dat sociaal overleg ook ernstig doen. Ik geloof er in op voorwaarde dat men de grote lijnen respecteert - dat betekent dat iedereen wat langer zal moeten werken - en ik heb de indruk dat de vakbonden dat begrepen hebben."

De minister wijst er ook op dat de hervormingen die nu goedgekeurd zijn, nog maar een deel van het regeerakkoord zijn. "Ook de komende twee jaar zullen er nog hervormingen zijn, bijvoorbeeld bij de aanvullende pensioenen. Nu is het urgente deel van het regeerakkoord goedgekeurd. Maar wees gerust, ik ben niet werkloos de komende twee jaar."

Van Quickenborne zegt ten slotte ook zich gesteund te voelen door de rest van de regering en premier Elio Di Rupo (PS). "Ik heb de afgelopen dagen heel veel contact met hem gehad en het kernkabinet is ook een paar keer samengekomen. Dit is echt het werk van een team geweest."