Borstimplantatenmagnaat gezocht door Interpol

Interpol heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Jean-Claude Mas, de 72-jarige oprichter van het Franse bedrijf Poly Implant Prothese (P.I.P.), zij het in een andere zaak. De borstimplantaten van dat bedrijf komen in opspraak.

Gisteren heeft Frankrijk 30.000 vrouwen aangeraden om hun prothesen van het bedrijf P.I.P. te laten verwijderen omdat ze van slechte kwaliteit zijn. Frankrijk wil ook voor de kosten opdraaien.

Costa Rica heeft nu om de arrestatie van de de oprichter Jean-Claude Mas verzocht. Die vraag staat wel los van de zaak van de borstimplantaten. Het zou gaan om dronkenschap achter het stuur.De Franse ziekteverzekering heeft wel aangekondigd dat ze een klacht zal indienen in verband met de zaak, wellicht "tegen onbekenden". 

De implantaten van de betrokken firma veroorzaken heel wat problemen. Ze kunnen makkelijk lekken en zo ontstekingen veroorzaken. Eerst leek het erop dat ze kankerverwekkend waren, maar na onderzoek blijkt dat er geen verhoogd risico is. Maar preventief wordt nu aangeraden om ze te laten verwijderen.

P.I.P. leverde implantaten aan meer dan 60 landen. Het Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten in België vraagt niet om implantaten preventief te laten verwijderen, maar wel dat artsen die de P.I.P.-implantaten hebben gebruikt, hun patiënten extra controleren. In ons land is de verkoop van de implantaten al sinds april verboden. Het bedrijf P.I.P. is intussen failliet.

Meest gelezen