Cuba laat 2.900 gevangenen vrij

Cuba heeft de vrijlating aangekondigd van 2.900 gevangenen, onder hen ook politieke en buitenlandse gevangenen. Ze zullen de komende dagen op vrije voeten worden gesteld. Volgens president Raul Castro (foto) gaat het om "een gebaar van goede wil" op vraag van de kerk en na veelvuldig verzoek van familie en vrienden van de gevangenen.

Raul Castro (80) zei dat er bij de gelukkigen ook 86 buitenlanders zijn uit 25 verschillende landen. Buitenlandse diplomaten zullen op de hoogte worden gesteld over wie het precies gaat, maar de Amerikaan Alan Gross zou "niet op de lijst staan."

De 62-jaroge Gross is een van de beter bekende buitenlandse gevangenen op Cuba. Hij werd in december 2009 opgepakt toen hij computers en communicatiemateriaal voor het internet het land in bracht. In maart van dit jaar kreeg hij een celstraf van 15 jaar. Het incident weegt zwaar op de relaties tussen Cuba en de VS.

Overleg met katholieke kerk en pausbezoek

In juli stemde Castro in met gesprekken met de katholieke kerk om 52 politieke tegenstanders vrij te laten. De 52 politieke dissidenten werden opgepakt tijdens een arrestatiegolf in 2003, de zogenoemde Zwarte Lente. De gesprekken lijken nu hun vruchten af te werpen. Bovendien komt paus Benedictus XVI binnenkort op bezoek in Cuba, wat volgens waarnemers de zaken versnelde.

Officieel beweren de Cubaanse autoriteiten dat ze geen politieke gevangenen hebben. Ze zeggen dat het gaat om personen die door de VS zijn ingehuurd om het land te destabiliseren.

Castro zegt dat Cuba's "humanitaire daad de sterkte van Cuba aantoont."