Doden bij nieuwe betoging in Jemen

Het Jemenitische leger heeft vandaag het vuur geopend op een betoging tegen president Ali Abdallah Saleh. Daarbij vielen negen doden en tientallen gewonden. De betogers willen dat Saleh terechtstaat voor het geweld van de laatste maanden.

De ordediensten zetten ook het waterkanon in en gebruikten traangas om de tienduizenden betogers uiteen te drijven.

Een deel van de demonstranten was woensdag in de zuidelijke stad Taiz, 255 kilometer van Sanaa, vertrokken om met een vierdaagse mars naar de hoofdstad te protesteren tegen het akkoord van Riad. Vorige maand was, na bemiddeling van Saoedi-Arabië, een akkoord bereikt dat inhoudt dat Saleh na meer dan 30 jaar opstapt in ruil voor vrijstelling van alle rechtsvervolging. De oppositie in Jemen wil echter dat Saleh rekenschap aflegt voor het geweld dat tegen de demonstranten is gebruikt.

Saleh is in principe ontslagnemend. In februari moet in Jemen een nieuwe president verkozen worden en er is een overgangsregering aan de macht van de oppositie en de partij van Saleh. Via zijn familie een een aantal getrouwen heeft Saleh nog heel wat invloed. Zo is zijn zoon de bevelhebber van de Republikeinse Garde die vandaag op de betogers geschoten heeft.

Saleh heeft overigens aangekondigd dat hij "een van de volgende dagen" naart de Verenigde Staten vertrekt. Hij doet dat, naar eigen zeggen, om "de vervroegde presidentsverkiezingen in zijn land te vergemakkelijken". Hoe lang hij in de VS zal blijven, zei Saleh niet. Hij heeft wel al gezegd dat hij terug zal keren naar Jemen "om er als politicus van de oppositie actief te zijn".