Ene betaalrecord na het andere gaat eraan

Belgen hebben gisteren en vandaag enorm veel elektronisch betaald. Records die gisteren werden verbroken, sneuvelden vandaag nóg eens.

Door de aankoop van kerstcadeautjes en de voorbereidselen voor kerstdiners is de voorbije dagen enorm veel met de bankkaart betaald. Gisteren werden in het totaal 5.077.489 elektronische betalingen verricht. Dat is een absoluut record. Ook het piekrecord moest er gisteren aan geloven. Om 16.11 uur hebben 9.766 mensen in één minuut tijd met de bankkaart betaald.

Dat laatste record is vandaag alvast opnieuw gesneuveld om 11.42 uur. Voor de allereerste keer ooit hebben in ons land meer dan 10.000 mensen tegelijk elektronisch betaald: 11.072 mensen rekenden in die minuut af.

Atos Worldline, de maatschappij die het betaalverkeer in ons land regelt, zegt dat het record er komt doordat Kerstmis dit jaar op een zaterdag valt.

Vanaf 2012 wordt het voor handelaars "toegankelijker" om kleinere bedragen ook via Bancontact of Mister Cash te verwerken. Verwacht wordt dat in de eindejaarsperiode van 2012 dus opnieuw alle records worden verbroken.

Voedingssector doet gouden zaken

Heel wat voedingszaken en traiteurs deden vandaag overigens gouden zaken. Uit cijfers van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat de omzet van voedingszaken en traiteurs met 2 procent gestegen is ten opzichte van vorig jaar op kerstavond. Unizo heeft het over een omzetstijging van 4 procent in alle sectoren, voor de voedingssector ligt dat percentage nog iets hoger.

"Er werden vooral bestellingen afgehaald bij traiteurs en andere voedingszaken", aldus Luc Ardies, directeur distributie bij Unizo. "Bij de andere sectoren is de omzet ongeveer even groot als dezelfde dag vorig jaar." Hij merkt ook nog op dat er dit jaar meer artikels gekocht werden, maar dat de waarde ervan lager lag dan vorig jaar.

Het NSZ voegt daaraan toe dat waar de voorbije dagen vooral geschenken gekocht werden, op kerstavond alle aandacht naar de feestmaaltijd ging. "Blijkbaar zijn Belgen echte lastminuteshoppers, maar uiteraard heeft het ook te maken met het feit dat op zaterdag heel wat consumenten thuis zijn en voeding best zo vers mogelijk wordt opgediend", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.