Massaal protest in Moskou: "Rusland zal vrij zijn"

Vandaag hebben er in heel Rusland opnieuw grote demonstraties plaatsgevonden. De betogers namen de verkiezingsfraude op de korrel en eisten politieke hervormingen. De grootste betoging vond plaats in Moskou en was een succes. De schattingen lopen uiteen, maar er zijn meer betogers dan twee weken geleden volgens waarnemers.

De betogers eisen dat de voorbije parlementsverkiezingen in Rusland worden overgedaan. Die werden gewonnen door de partij van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev, Verenigd Rusland. De overwinning was echter kleiner dan verwacht en er zijn hardnekkige geruchten over fraude.

De betogers beseffen dat nieuwe verkiezingen wellicht een utopie zijn, maar willen met hun massale protestacties wel de druk op Poetin verhogen. Volgend jaar zijn er in maart immers presidentsverkiezingen, met Poetin als de gedoodverfde winnaar. Hij zou dan aan een derde ambtstermijn kunnen beginnen als president. Poetin is al 12 jaar aan de macht in Rusland - 8 jaar als president en 4 jaar als premier, officieel onder president Medvedev - en steeds meer Russen stellen de almacht van Poetin en zijn partij in vraag.

Het ziet ernaar uit dat de betoging nog groter was dan die van twee weken geleden. Op 10 december vond de grootste demonstratie tegen het regime plaats sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, met naar schatting 50.000 deelnemers. Vandaag hebben de organisatoren het over 100.000 betogers. Andere bronnen hebben het over 55 tot 60.000 mensen, maar de politie houdt het op "minstens 28.000."

Gisteren beloofde Medvedev nog politieke hervormingen, maar dat lijkt de oppositie niet te kunnen sussen. In het verre oosten van Rusland zoals in Novosibirsk waren er vanmorgen al kleinere betogingen, maar die in Moskou is veruit de grootste (kleine foto: bord met opschrift "Verenigd Rusland, schaam u!" in Novosibirsk).

"Mensen moeten opkomen voor hun rechten"

De oppositie wil nu vooral het momentum vasthouden, nu de kritiek op Poetin steeds aan lijkt te groeien. Tal van demonstranten verzamelden op de Sacharovlaan, een brede boulevard op zowat 2,5 kilometer van het Kremlin. Er waren slogans te lezen als "Rusland zal vrij zijn" en "De verkiezingen zijn een farce". De ordediensten schermden het Kremlin en het Rode Plein af.

"De mensen komen op straat omdat ze respect willen", zegt Tamara Voronina (54), die trots is op haar twee zonen die meestappen. "Het vorige protest maakte een grote indruk op mij", vertelt Andrei Chernisjov, een 22-jarige student. "Ik hoop dat er nog veel anderen komen en dat ze zich realiseren dat ze voor hun rechten kunnen opkomen. We kennen allemaal het resultaat van de verkiezingen, en we weten allemaal hoe oneerlijk die zijn verlopen."

Aan de betoging namen ook enkele bekende Russen deel. Onder hen waren schrijver Boris Akoenin, blogger Alexei Navalny, ex-schaakkampioen Garry Kasparov, Michael Gorbatsjov en ook politici die al dienden onder Poetin, zoals Alexei Koedrin. Die was tot de herfst van 2011 minister van Financiën, maar nam na 10 jaar ontslag. Hij behoort tot de vriendenkring van Poetin.